"Νότια Ευρώπη / Μεσογειακοί Οίνοι"

Οίνοι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης

Απολαύστε υπεύθυνα!

"Νότια Ευρώπη / Μεσογειακοί Οίνοι" Η Καμπάνια

Η Καμπάνια χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας και έχει διττό στόχο, να κάνει γνωστούς τους οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης οι οποίοι παράγονται σε συγκεκριμένες αμπελουργικές περιοχές, Μακεδονία, Πελοπόννησο, Κρήτη, Emilia Romagna και Trakia, καθώς και να εισαγάγει μια νέα εμπειρική διαδικασία από τους τόπους από όπου ξεκίνησαν όλα, όπου γεννήθηκε η κουλτούρα του κρασιού και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Απολαύστε υπεύθυνα!

 

 

 


 

Πολιτική Ποιότητας της ΕΕ

Η ποιότητα αποτελεί αντικείμενο για κάθε αγρότη και κάθε καταναλωτή, όταν πρόκειται για προϊόντα που βασίζονται σε πρότυπα παραγωγής υψηλής ποιότητας για τα οποία η Ευρώπη διακρίνεται. Οι αγρότες της ΕΕ για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας θα πρέπει να επενδύσουν στην οικοδόμηση της φήμης προϊόντων υψηλής ποιότητας. Η νομοθεσία της ΕΕ θέτει αυστηρές προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν τα πρότυπα παραγωγής όλων των ευρωπαϊκών προϊόντων. Επιπλέον, τα συστήματα ελέγχου ποιότητας της ΕΕ αναγνωρίζουν τα προϊόντα και τα τρόφιμα που καλλιεργούνται και παράγονται με καθορισμένες προδιαγραφές.

Υπεύθυνη κατανάλωση

Υπεύθυνη κατανάλωση και όχι μόνο για το πόσο πίνουμε, αλλά και το πώς και πότε πίνουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς μας προς τους άλλους.

 • Σημαίνει απόλαυση, κοινωνικότητα και χαλάρωση
 • Ως γονείς σημαίνει να είμαστε ενήμεροι για τους κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους και να δίνουμε το παράδειγμα του μέτρου. Αυτό σημαίνει ότι ο γονέας θα πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο στην παροχή κατευθυντήριων γραμμών, για το πότε δεν πίνουμε.
 • Περιλαμβάνει επίσης την αποχή από οινοπνευματώδη σε καταστάσεις όπου το αλκοόλ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία ή την ασφάλεια ενός ατόμου - όπως κατά την οδήγηση, την κύηση και σε καθορισμένες περιπτώσεις εργασίας.
Η Καμπάνια “Νότια Ευρώπη / Μεσογειακοί οίνοι”
 

Massimo Montanari

Καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας

 

Simone Beta

Researcher in Classical Philology at the Siena University

ΠΟΠ

Η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) προσδιορίζει το όνομα ενός προϊόντος που πρέπει να παράγεται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, χρησιμοποιώντας τεχνογνωσία που αναγνωρίζεται και καταγράφεται. Όλα τα προϊόντα με ένδειξη ΠΟΠ πρέπει να παράγονται αποκλειστικά από σταφύλια προερχόμενα από την εν λόγω περιοχή.

“Νότια Ευρώπη / Μεσογειακοί οίνοι”

ΠΓΕ

Η Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) προσδιορίζει ένα προϊόν με ποιότητα, φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά που μπορούν να αποδοθούν σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Όλα τα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη ΠΓΕ πρέπει να παράγονται με τουλάχιστον το 85% των σταφυλιών από την εν λόγω περιοχή.

“Νότια Ευρώπη / Μεσογειακοί οίνοι”

“Νότια Ευρώπη / Μεσογειακοί οίνοι” Περιοχές

Οινοπαραγωγές περιοχές Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, Μακεδονία, Πελοπόννησος, Κρήτη, Emilia Romagna και Θρακική πεδιάδα.


 • Μακεδονία

  Πελοπόνησσος

  Κρήτη

  Μακεδονία

  Σε ένα μαγευτικό τοπίο στην καρδιά της Μακεδονίας, στις ανατολικές πλαγιές του Βερμίου βρίσκεται η Νάουσα. Οι πλαγιές του βουνού, που καλύπτονται από καταπράσινα δάση με κωνοφόρα και οξιές, διατηρούνται δροσερές με άφθονο νερό, ενώ στις πεδιάδες καλλιεργούνται νόστιμα φρούτα: μήλα, κεράσια και ροδάκινα. Η συνάρτηση της περιοχής με το αμπέλι και το κρασί έχει τις ρίζες της στο πράσινο περιβάλλον του Βερμίου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, αυτό ήταν το σπίτι της Σεμέλης - μητέρας του Διονύσου - και η περιοχή όπου περιπλανήθηκε ο Σειληνός, αχώριστος σύντροφος και φίλος του Διονύσου.

  Στο νομό Φλώρινας, στην Δυτική Μακεδονία βρίσκεται το Αμυνταίου σε υψόμετρο 600-700 μέτρων, που καλύπτει μια έκταση πάνω από 70.000 στρέμματα. Ο Διόνυσος λατρευόταν επίσης στο Αμύνταιο, όπως πιστοποιείται από τα σχετικά αρχαιολογικά ευρήματα. Τα όρη Βόρας και Βίτσι, μαζί με τις λίμνες που περιβάλλουν την περιοχή, συνθέτουν μια μοναδική ομορφιά, και δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια της αμπέλου. Το ήπιο κλίμα, με κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, το μεγάλο υψόμετρο και το αμμώδες έδαφος αποτελούν τις καταλληλότερες συνθήκες για την παραγωγή οίνων με δυνατή γεύση και πλούσιο χρώμα.

  Greek Wine Region

  Πελοπόνησσος

  Η πρώτη αναφορά για την παράδοση του Πελοποννησιακού οίνου προέρχεται από τον Όμηρο, όπου η Πελοπόννησος αποκαλείται Αμπελόεσσα, που σημαίνει "γεμάτη αμπέλια". Μήτε οι πόλεμοι, μήτε η φυλλοξήρα ήταν σε θέση να σταματήσουν την παραγωγή του κρασιού εδώ, σε μια από τις πιο ιστορικές περιοχές παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα. Απλωμένοι σε όλους τους λόφους, πεδιάδες και οροπέδια, οι αμπελώνες της Πελοποννήσου είναι γνωστοί για την ποικιλία και την πολυπλοκότητά τους.

  Κοντά στην όμορφη πόλη του Ναυπλίου, βρίσκεται η Νεμέα η πιο σημαντική περιοχή ΟΠΑΠ (AOC) στη νότια Ελλάδα για την παραγωγή των ερυθρών οίνων. Στο βορειοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου βρισκουμε και την αμπελουργική περιοχή της Πάτρας. Τέσσερις οίνοι ΠΟΠ παράγονται σε αυτή τη ζώνη, όπως ο περίφημος οίνος Μαυροδάφνη, ένας ιδιαίτερος ερυθρός οίνος που παράγεται από σταφύλια Μαυροδάφνης και Κορινθιακό σταφύλι.

  Greek Wine Region

  Κρήτη

  Το κλίμα της Κρήτης θεωρείται τυπικά μεσογειακό, με ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά και ξηρά καλοκαίρια. Οι θερμοκρασίες σπάνια φτάνουν στα άκρα, αν και υπάρχουν χιονοπτώσεις στα ψηλά βουνά τα οποία στη συνέχεια παρέχουν στα αμπέλια νερό, όταν το χιόνι λιώνει. Ο συνδυασμός του ήπιου κλίματος, με τη μεγάλη ηλιοφάνεια και τη μικρή βροχόπτωση κατά τη διάρκεια των κρίσιμων μηνών ωρίμανσης των σταφυλιών καθιστούν δυνατή την παραγωγή οίνων εξαιρετικής ποιότητας.

  Κρασί παράγεται στην Κρήτη από την εποχή του Μινωικού πολιτισμού σχεδόν 4.000 χρόνια πριν. Στην Κρήτη μάλιστα βρέθηκε λίθινο σταφυλοπιεστήριο που χρονολογείται στο 1.600 π.Χ. και θεωρείται το αρχαιότερο στον κόσμο.

  Greek Wine Region


 • Εμίλια Romagna
  Εμίλια Romagna

  Εμίλια Ρομάνια

  Η Emilia Romagna είναι μια περιοχή έκτασης 22.117 km², η οποία εκτείνεται κατά 200 χιλιόμετρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά, από τις κοιλάδες της πόλης Πιατσέντζα ως τους λόφους με θέα στο Ρίμινι και τις ακτές της Αδριατικής. Τα διαφορετικά τοπία συνδυάζονται τέλεια κατά μήκος της Via Emilia, της οδού που συνέδεε τις μεγάλες πόλεις της περιοχής από τον 2ο αιώνα π.Χ. Νότια, ο ορίζοντας χαρακτηρίζεται πάντα από λόφους: που υψώνονται απότομα από την πεδιάδα. Μέσα σε λίγα λεπτά ο αέρας ψύχεται, και αν κάποιος γυρίσει και κοιτάξει προς το βορρά, μπορεί να δει τις Άλπεις. Σε αυτό σημείο δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια για το βλέμμα, που ταξιδεύει πάνω από τις τεράστιες και εύφορες πεδιάδες της Εμίλιας και του ποταμού Πάδου. Πράγματι, σε αντίθεση με τους λόφους, όπου τα αμπέλια μοιράζονται τη γη με τα δάση, οι καλλιέργειες στις πεδιάδες είναι διάσπαρτες, καλά οργανωμένες και καθησυχαστικές, καθώς και η φύση φαίνεται να έχει υποκύψει στη θέληση του ανθρώπου.

  Αλλά κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για διχοτομίες σε αυτή την περιοχή: ούτε μεταξύ του λόφου και της πεδιάδας, ούτε μεταξύ της Emilia και της Romagna (η ένωση των δύο περιοχών, καθώς και η διπλή ονομασία της περιοχής χρονολογείται από το 1947). Η Emilia Romagna είναι πραγματικά μία σύνθετη γη, η οποία αλλάζει από λόφο σε λόφο, όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, το φαγητό, τις διαλέκτους και φυσικά…τα κρασιά.

  Italian Wine Region


 • Θρακική πεδιάδα
  Θρακική πεδιάδα

  Θρακική πεδιάδα

  Η πλούσια ιστορία της Βουλγαρίας στην οινική παράδοση έχει τις ρίζες της στις απαρχές της δημιουργίας του κρασιού 6900 χρόνια πριν. Οι οινοπαραραγωγικές περιοχές της Βουλγαρίας μπορούν να χωριστούν σε πέντε περιοχές. Την κοιλάδα του Δούναβη ή βόρεια Βουλγαρική περιοχή η οποία περιλαμβάνει τις νότιες όχθες του Δούναβη και τα κεντρικά και δυτικά όρια της παραδουνάβιας περιοχής. Το κλιμα της περιοχής είναι ηπειρωτικό με χεστά καλοκαίρια και μεγάλη ηλιοφάνεια όλο τον χρόνο. Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας χαρακτηρίζεται από μεγάλα και ήπια φθινόπωρα που συμβάλλουν στην συγκέντρωση ζαχάρων και στην παραγωγή εξαιρετικών λευκών κρασιών. Η περιοχή της κοιλάδας των Ρόδων βρίσκεται νότια των Βαλκανικών Όρεων. Χωρίζεται σε ανατολική και δυτική περιοχή. Η περιοχή κατά κύριο λόγο παράγει ξηρά και ημίξηρα λευκά κρασιά και λιγότερο κόκκινα κρασιά. Η κοιλάδα της Στρούμα περικλείοι τις νοτικοδυτικές περιοχές της Βουλγαρίας, την κοιλάδα του ποταμού Στρούμα και τη ιστορική περιοχή της Μακεδονίας. Η περιοχή είναι μικρή αρά κλιματολογικά πολύ ξεχωριστή λόγω της ισχυρής μεσογειακής επίδρασης από τα νοτια. Η Θρακική πεδιάδα όπου το ήπιο ηπειρωτικό κλίμα και η ευνοική κατανομή των βροχοπτώσεων σημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για παραγωγή κόκκινων ποικιλιών κυρίως στην άνω Θρακική πεδιάδα.

  Η περιοχή περιλαμβάνει την κεντρική ζώνη όπως επίσης και τις πλαγιές του όρους Σακάρ. Τα Βαλκανικά Όρη εμποδίζονυν τους κρύους ανέμους που κατεβαίνουν από τις Ρωσικές πεδιάδες και η περιοχή στα νότια των Βαλκανίων, όπου η κοιλάδα υδροδοτείται από τον ποταμό Μαρίτσα, έχει μεσογειακό κλίμα, με ήπιους, βροχερούς χειμώνες και ζεστά και ξηρά καλοκαίρια. Κάθε μία περιοχή είναι ξεχωριστή τόσο σε παράδοση και κουλτούρα όσο και στις παραδοσιακές και διεθνείς ποικιλίες τους. Each of these regions, differing in culture and traditions, is distinct in both its traditional and world vine sorts. Οι πιο διαδεδομένεις ποικιλίες είναι οι Mavrud, Pamid, Cabernet, Merlot, Gamza και Shiroka Melnishka. Οι πίο γνωστές λευκές ποικιλιες σταφυλιών είναι οι Rkatsiteli, Dimyat, Cherven Misket, Muscat Othonel, Chardonnay, Uni Blanc, Aligote, Riesling και Traminer. Τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον στις ποικιλίες Shiraz, Cabernet Franc και Pinot Noir.

  Bulgarian Wine Region

“Νότια Ευρώπη / Μεσογειακοί οίνοι” Οίνοι

Οίνοι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης


 • Ξινόμαυρο Νάουσας / Αμύνταιο

  Ξινόμαυρο Νάουσας / Αμύνταιο

  Το Ξινόμαυρο-Νάουσας/Αμυνταίου (ΠΟΠ Νάουσας / ΠΟΠ Αμυνταίου) είναι ένα κρασί για τους λάτρες του οίνου. Δεν είναι φρουτώδες και γλυκό, ούτε μαλακό και στρογγυλό. Το Ξινόμαυρο Νάουσας - / Αμυνταίου παράγει ώριμους ερυθρούς οίνους αυστηρούς και λιτούς, ειδικά όταν είναι νέοι, με ξηρές τανίνες, οξύτητα και ιδιότητες που ενεργοποιούν του σιαλογόνους αδένες. Όμως όποιος έχει την υπομονή να περιμένει και είναι αρκετά άφοβος ώστε να εξερευνήσει κάτω από το σκληρό εξωτερικό θα ανακαλύψει ένα από τα πιο μοναδικά σταφύλια στον κόσμο. Το Ξινόμαυρο - Νάουσας/Αμυνταίου διαθέτει μια εκπληκτική ποικιλία αρωμάτων και γεύσεων, που φαίνεται να προέρχεται από κάπου συγκεκριμένα, με το απαράμιλλο προφίλ του, που δημιουργείται από το συνδυασμό των σταφυλιών με τον συγκεκριμένο τόπο. Είναι εξαιρετικά μακρόβιο και συνδυάζεται εύκολα με το φαγητό ενώ είναι σε θέση να τραβήξει την προσοχή οποιουδήποτε βρίσκεται σε αρμονία με τα πραγματικά κρασιά της περιοχής.

  Greek Wines

  Μοσχοφίλερο - Αγιωργίτικο

  Μοσχοφίλερο - Αγιωργίτικο

  Αν και το Μοσχοφίλερο (ΠΟΠ Μαντινείας / ΠΓΕ Πελοποννήσου) είναι μια από τις μεγαλύτερες ποικιλίες σταφυλιών στην Ελλάδα, και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την παλαιότερη βιομηχανία κρασιού στον κόσμο, τα λευκά κρασιά του Μοσχοφίλερου περιέχουν χαρακτηριστικά που παραμένουν άγνωστα στους περισσότερους, με εξαίρεση τους πιο αφοσιωμένους λάτρεις του κρασιού. Το Μοσχοφίλερο είναι πιο ελαφρύ, πιο τραγανό και δροσιστικό από τους λευκούς οίνους που επικρατούσαν μέχρι τώρα και η ανθώδης ένταση της άγριας και εξωτικής αμπέλου, μαζί με την πικάντικη φρεσκάδα της, προσφέρει ένα μοναδικό χαρακτήρα και προφίλ που εξηγεί γιατί οι εραστές του οίνου αγκαλιάζουν αυτή ποικιλία με σφοδρή επιθυμία. Το Αγιωργίτικο (ΠΟΠ Νεμέας / ΠΓΕ Πελοποννήσου ) είναι βαμμένο μέσα στο μύθο. Υπάρχει πράγματι ένας αρχαίος μύθος ότι οι πλούσιοι, σκουρόχρωμοι, μαλακοί και μυστηριώδεις οίνοι Αγιωργίτικου της περιοχής της Νεμέας, έχουν αυτή τη γεύση, καθώς οι άμπελοι στις οποίες αναπτύσσονται τα σταφύλια, βάφτηκαν με το αίμα του λιονταριού που σκότωσε ο Ηρακλής, χιλιάδες χρόνια πριν. Αλήθεια ή όχι, τα κρασιά αυτού του τόπου, Νεμέα - Αγιωργίτικο, είναι τόσο παλιά όσο και οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

  Greek Wines

  Μαυροδάφνη Πατρών
  Μαυροδάφνη Πατρών

  Μαυροδάφνη Πατρών

  Η Μαυροδάφνη (Μαυροδάφνη Πατρών ΠΟΠ) σημαίνει κυριολεκτικά «μαύρη δάφνη». Το όνομα επιλέχθηκε από τον Gustav Clauss, ιδρυτή ενός από τα παλαιότερα οινοποιεία στην Ελλάδα, λόγω της ομοιότητάς του με τους καρπούς της δάφνης, αν και υπάρχουν αρκετές διαφορετικές ιστορίες. Μιας ερωμένης, αρραβωνιαστικιάς, ή μιας συζύγου με το όνομα Δάφνη, που τα μάτια της, ήταν μαύρα και που πέθανε. Τα σταφύλια της Μαυροδάφνης προέρχονται από τους αμπελώνες που βρίσκονται σε λόφους (η ελάχιστη περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι 212 g / l), στον Πατραϊκό κόλπο. Η Μαυροδάφνη Πατρών έχει ένα λαμπερό βαθύ χρώμα καραμέλας. Στη όσφρηση είναι πολύ κοντά στο υπέροχο άρωμα των γρασαρισμένων φρούτων και της αμυγδαλόψιχας με μια ελάχιστη υπόνοια οξείδωσης. Είναι κρασί ελαφρύ στον ουρανίσκο με φρέσκια οξύτητα και εκρηκτικά φρουτώδες. Ο οίνος αυτός είναι καθόλα αρμονικός, με ισχυρή γεύση και κατάλληλη επίγευση. Φέρνει στο στόμα την επιθυμία για την επόμενη γουλιά. Δεν υπάρχει καμία προσποίηση εδώ, μόνο μια όμορφη ισορροπία.

  Greek Wines

  Κοτσιφάλι / Μανδηλαριά / Αθήρι / Βηλάνα / Βιδιανό - Κρήτη
  Κοτσιφάλι / Μανδηλαριά / Αθήρι / Βηλάνα / Βιδιανό - Κρήτη

  Κοτσιφάλι / Μανδηλαριά / Αθήρι / Βηλάνα / Βιδιανό - Κρήτη

  Το Βιδιανό (ΠΓΕ Κρήτης) είναι ένας πραγματικός «θησαυρός» της κρητικής γης που είχε παραμείνει θαμμένο για πολλά χρόνια στη λήθη του παρελθόντος. Είναι μια λευκή ποικιλία με μεγάλο άρωμα και έντονη γεύση που αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά ως ένα αυθεντικό κόσμημα της παράδοσης του κρητικού κρασιού με ιστορία μέσα στους αιώνες. Το προπύργιο των σταφυλιών για οινοποίηση ερυθρών οίνων, το Κοτσιφάλι, βρίσκεται στο νησί της Κρήτης. Καλλιεργείται κυρίως στο Νομό Ηρακλείου και σποραδικά στις Κυκλάδες. Οι οίνοι από Κοτσιφάλι φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών οίνων του « Μεσογειακού Νότου » : ένα βασικό χρώμα, σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη, με μαλακές τανίνες και μαλακή οξύτητα. Το Κοτσιφάλι με μια άλλη σημαντική ποικιλία κόκκινου σταφυλιού της Κρήτης, την Μανδηλαριά βρίσκει τον τέλειο σύντροφο ώστε να δώσει το χαρακτηριστικό κόκκινο κρασί ΠΟΠ Πεζών. Εκτός από την αύξηση της περιεκτικότητας σε τανίνη στο Κοτσιφάλι και την μείωση του αλκοολικού βαθμού, η Μανδηλαριά σκουραίνει το χρώμα του κρασιού και βελτιώνει την παλαίωσή του.

  Το Αθήρι (ΠΓΕ Κρήτης) είναι μία από τις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες. Το όνομα της ποικιλίας σταφυλιού δείχνει την καταγωγή του από το νησί της Σαντορίνης, επίσης γνωστό ως Θήρα. Το Αθήρι έχει βρεθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως στην Μακεδονία, την Αττική, την Κρήτη και τη Ρόδο. Το σταφύλι Αθήρι έχει λεπτή φλούδα και δίνει ένα γλυκό και φρουτώδη χυμό. Παράγει κρασιά ελαφρά αρωματικά, με μέσο αλκοολικό βαθμό και χαμηλή οξύτητα. Η ποικιλία Βηλάνα (ΠΟΠ Πεζών) είναι η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα των λευκών ποικιλιών του νησιού. Η γεύση της Βηλάνα είναι σαν να δοκιμάζετε τη λευκή καρδιά του προφίλ κρασιού αυτής της ιστορικής και πανηγυρικής περιοχής. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή λευκών ξηρών φρέσκων οίνων, αλλά οι πιο φιλόδοξοι οινοπαραγωγοί παράγουν επίσης μικρές ποσότητες που παλαιώνονται σε ξύλο δρυός.

  Greek Wines


  The Colli Piacentini
  The Colli Piacentini

  The Colli Piacentini

  Οι Colli Piacentini, με τη στενή έννοια είναι τέσσερις κοιλάδες - Val Tidone Val d'Arda, Val Trebbia και Val Nure - οι οποίες βρίσκονται πίσω από την Piacenza. Πρόκειται για μια περιοχή εξαιρετικά πλούσια από άποψη ποικιλιών όσο και παράδοσης στην παραγωγή σταφυλιών, με μια περιοχή ΠΟΠ περίπου 3.300 στρέμματων που είναι φυτεμένα με αμπέλια στους λόφους που βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ 150 και 450 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας. Ανάμεσα στους πιο γνωστούς οίνους είναι το Gutturnio, πρίγκηπας των κρασιών της Piacenza, και η Malvasia. Το Gutturnio, είναι ένα μίγμα από σταφύλια Barbera (55-70 %) και Croatina, τοπική ονομασία της ποικιλίας Bonarda (30-45% ). Είναι παραδοσιακά ένας ημιαφρώδης οίνος, αλλά παράγεται επίσης και σε μη αφρώδη εκδοχές του, και παρόλο που είναι γενικά νέος οίνος μπορεί να παλαιωθεί καλά (Gutturnio Reserve). Η ταυτότητά του - η οποία είναι ιδιαίτερα τοπική - προέρχεται από τις συμπληρωματικές προσωπικότητες διαφορετικών ποικιλιών σταφυλιού. Στην πραγματικότητα, ενώ η ποικιλία Barbera είναι ευαίσθητη στην βροχή, δίχως πολλές τανίνες, με υψηλή οξύτητα, η Croatina είναι χοντρόφλουδη, διαθέτει άφθονες τανίνες και πολυφαινόλες, και ώριμάζει - σε αντίθεση με την Barbera - πιο αργά. Μαζί, παράγουν ένα καλά δομημένο κρασί, με έντονο χρώμα, γεμάτο σώμα και ισορροπημένο. Το ισοδύναμο της λευκής ποικιλία Gutturnio είναι το Ortrugo, μια τοπική ποικιλία με ένα συμπαγές τσαμπί και υποκίτρινα σταφύλια, κάποτε είχε σχεδόν εξαφανιστεί πλήρως υπέρ της Malvasia di Candia, αλλά άρχισε να μεταφυτεύεται στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν και αυξήθηκε η δυναμικότητα για την οινοποίηση της ως καθαρή ποικιλία. Σήμερα το Ortrugo δικαίως τοποθετείται δίπλα στο Gutturnio ως το καμάρι της οινολογίας της Piacenza. Απόδειξη για τη σημασία και την αξία αυτού του οίνου είναι η ένδειξη ΠΟΠ που το 2010 απέκτησε το Ortrugo, όπως και το Gutturnio. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ποικιλία Malvasia, που είναι εδώ και χρόνια το κύριο λευκό σταφύλι της περιοχής που καλλιεργείται ευρύτατα στη γειτονική επαρχία της Πάρμας.

  Italian Wines

  The Colli di Parma
  The Colli di Parma

  The Colli di Parma

  Καθώς προχωρούμε προς τα νότια μπαίνουμε στην περιοχή των λόφων της Parma, μια μαγική γη μεταξύ των ποταμών Enza και Stirano, σε υψόμετρο μεταξύ 200ων και 800ων μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Λόγω των γεωλογικών και κλιματικών χαρακτηριστικών της, η ποιότητα της αμπελουργικής ζώνης είναι γνωστή εδώ και αιώνες, ή, για την ακρίβεια, από την εποχή του Ναπολέοντα. Στην πραγματικότητα, όταν ο Ναπολέων τοποθέτησε την Μαρία Λουίζα της Αυστρίας με μια ομάδα Γάλλων αξιωματούχων ως υπεύθυνους του Μεγάλου Δουκάτου της Πάρμας, αυτοί εγκαταστάθηκαν σε βίλες στους γύρω λόφους και άρχισαν να παράγουν κρασιά που έχουν γίνει παράδοση στη περιοχή. Οι λόφοι εκτείνονται σε 47 δήμους, αυτοί με τους περισσότερους αμπελώνες είναι ο Langhirano (ήδη διάσημος για το Barbera από το 1800), Felino και Sala Baganza. Οι συνηθισμένες τοπικές ποικιλίες είναι η Malvasia, toMoscato Bianco (συχνά σε συνδυασμό με τη Malvasia), και η Barbera-Bonarda, σε ζευγάρι, κυρίως σε ανάμειξη. Όμως το πιο χαρακτηριστικό κρασί της περιοχής είναι αναμφίβολα η Malvasia. Η ποικιλία Candia, η οποία απαντάται και στην περιοχή Piacenza χαρακτηρίζεται από μια ποικιλία γεύσεων πλούσια και πολύπλοκη, στην οποία βρίσκει κανείς νότες εσπεριδοειδών, φρούτων, λουλουδιών, βοτάνων, μελιού, μπαχαρικών και μεταλλικές γεύσεις (ανάλογα με τη διαδικασία της οινοποίησης). Ένα κύμα ανανέωσης για αυτό το κρασί, υπογραμμίζοντας την αξία στους μη αφρώδεις οίνους Malvasia, που ξεκίνησε τη δεκαετία του '90, όταν οι παραγωγοί συνειδητοποιούν ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αφιερωθούν σε αυτή την ποικιλία σταφυλιού σε φτωχά και συμπαγή εδάφη (πηλός). Σήμερα, αυτή η λευκή ποικιλία από ένα από τις πιο χαρακτηριστικές της περιοχής, αλλά και ένα από τα πιο αρωματικά κρασιά της Ιταλίας. Η παραγωγή γενικά ημι-αφρωδών οίνων, περιλαμβάνει επίσης το Lambrusco, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν μη αφρώδεις λευκοί και ερυθροί οίνοι, ορισμένοι εκ των οποίων παλαιώνονται καλά.

  Italian Wines

  The lands of Lambrusco
  The lands of Lambrusco

  The lands of Lambrusco

  Μιλώντας για το lambrusco αναφερόμαστε σε μια οικογένεια, μια οικογένεια, της οποίας η τάση της για ζύμωση κατά την άνοιξη την καθιστά απαράμιλλη. Οι κύριοι εκπρόσωποι αυτής της οικογένειας, εκ των οποίων υπάρχουν περίπου 60 τύποι, είναι οι εξής:

  • Lambrusco di Sorbara

  • Lambrusco Grasparossa

  • Lambrusco Salamino

  • Lambrusco Marani

  • Lambrusco Maestri

  • Lambrusco Montericco.

  Τα κοινά χαρακτηριστικά τους είναι το κόκκινο χρώμα, η ζωντανή και εφήμερη λάμψη, τσαμπιά με χρώμα από μενεξεδί λουλούδια ή φρούτα, ευχάριστη οξύτητα και μέτρια επίπεδα αλκοόλης. Οι διάφορες ονομασίες επιτρέπουν την παραγωγή ξηρού, ημίγλυκου (demi-sec) και γλυκού Lambrusco. Παράγονται στην περιοχή γύρω από τις πόλεις της Modena και Regio Emilia - μια περιοχή με υψηλές θερμοκρασίες από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο - αλλά ως προς την πόλη που το παράγαγε πρώτη... Καλύτερα να μην γίνει η ερώτηση, γιατί και οι δύο πόλεις (αν και η πρώτη ένδειξη ΠΟΠ απονεμήθηκε στην Modena το 1970) διεκδικούν αυτή την διάκριση!

  Italian Wines

  The Colli Bolognesi
  The Colli Bolognesi

  The Colli Bolognesi

  Οι λόφοι στα νότια και δυτικά της Bologna, στο κέντρο της περιοχής, δίνουν πάντα εξαιρετικά κρασιά. Τα υψόμετρα φτάνουν τα 450 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας (Monte San Pietro) ενώ η γη και τα μικροκλίματα διαφέρουν σημαντικά. Υπάρχουν πολλοί οίνοι ΠΟΠ. : οι λευκοί είναι από Sauvignon Blanc και Pinot Blanc, Riesling Italico, Chardonnay, ενώ οι ερυθροί περιλαμβάνουν Barbera, Merlot και Cabernet Sauvignon. Πολλές από αυτές τις «διεθνείς» ποικιλίες (ξεκινώντας με την Cabernet Sauvignon), έχουν προσαρμοστεί πολύ καλά και δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Αν όμως κάποιος ενδιαφέρεται για τις παραδοσιακές ποικιλίες, η πιο σημαντική είναι σίγουρα η Pignoletto, μια ντόπια αμπέλος που παράγει μια σειρά από πολύ ιδιαίτερα λευκά κρασιά. Η ιστορία αρχίζει με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, ο οποίος αναφέρει τον 1ο αιώνα π.Χ., "Το Pino Lieto, δεν είναι αρκετά γλυκό για να είναι καλό ." Η παρούσα ιστορία του Pignoletto ξεκίνησε το 1985, με τη ένδειξη ΠΟΠ όταν το πάθος πολλών οινοπαραγωγών ανανεώθηκε, οι οποίοι και το έχουν ως καμάρι τους. Πράγματι, ακόμη και αν το Pignoletto καλλιεργείται και σε άλλα μέρη της Emilia Romanga, η καρδιά της παραγωγής του παραμένει στους λόφους νότια της Bologna.

  Italian Wines

  Romagna
  Romagna

  Romagna

  Η Romagna βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιφέρειας Emilia Romagna. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ιδιαίτερη περιοχή που καλύπτει περίπου 8.000 km2, και εκτείνεται από τις παράκτιες περιοχές του Ρίμινι και του Ριτσιόνε ως και τα ανατολικά της Bologna. Μεταξύ των δύο άκρων υπάρχουν ντελικάτοι λόφοι που παράγουν μερικά από τα καλύτερα - και πιο διάσημα - κρασιά της περιοχής. Και παρόλο που η Romagna υπερηφανεύεται για πολλές ονομασίες και ποικιλίες, δύο ξεχωρίζουν πάνω από όλες τις υπόλοιπες: η Albana και η Sangiovese. Η Albana είναι το κλασικό σταφύλι της Ρομάνιας. Οι πρώτες επίσημες αναφορές χρονολογούνται από το 1495, αλλά η ποικιλία ήταν ήδη γνωστή κατά την εποχή των Ρωμαίων. Καλλιεργείται αποκλειστικά στην Romagna - Μπερτινόρο, κοντά στο Φορλί, όπου θεωρείται η καρδιά της παραγωγής του - και παράγει έναν λευκό οίνο υψηλής καταγωγής ο οποίος ήταν, πέραν τούτου, ο πρώτος λευκός που έλαβε την ένδειξη ελεγχόμενης και εγγυημένης ονομασίας προέλευσης (DOCG) το 1987. Ο οίνος Albana παράγεται στις ακόλουθες μορφές: ξηρούς, ημίγλυκους (demi-sec), γλυκούς (dolce), γλυκούς (από σταφίδα) και γλυκούς (Passito Riserva). Όλοι τους μοιράζονται ένα κίτρινο χρώμα, το οποίο τείνει στο χρυσό (κεχριμπαρένιο χρώμα), με αρκετές τανίνες, με γεύσεις ξηρές και ζεστές, στις πιο ξηρές εκδοχές του, ή με φρουτώδη αρώματα μεταξιού στους γλυκούς οίνους και αυτούς των επιδορπίων (passito). Και αν η Albana είναι η βασίλισσα των κρασιών της Romagna, ο βασιλιάς είναι χωρίς αμφιβολία η ποικιλία Sangiovese. Η Sangiovese δίνει οίνους ΠΟΠ από το 1967, αποτελεί μέρος της μακράς παράδοσης της περιοχής, όπου η ποικιλία αυτή καλλιεργείται εδώ και αιώνες (αναφέρεται στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις από το 1700). Από το 2011 η ποικιλία Sangiovese έχει γίνει τμήμα της νέας Romagna ΠΟΠ, που στις παραδοσιακές εκδοχές - Novello, Sangiovese, Superiore, Riserva και Superiore Riserva - προσθέτει οίνους με συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση. Τα χαρακτηριστικά του οίνου Sangiovese Romagna ΠΟΠ είναι το ρουμπινί του χρώμα με ιώδεις ανταύγειες, το λουλουδάτο άρωμα με μοβ αποχρώσεις και βατόμουρο, ξηρό, ισορροπημένος στο στόμα και με μεταξένιες τανίνες. Αυτά τα κρασιά έχουν μια ξεχωριστή ισορροπία μεταξύ κομψότητας και δομής, μια ισορροπία που τα καθιστά κρασιά υψηλής ποιότητας ικανά για μακρόχρονη παλαίωση στην κάβα.

  Italian Wines

  Bosco Eliceo
  Bosco Eliceo

  Bosco Eliceo

  Λίγο βορειότερα, περνάμε στην ζώνη των Οίνων της Άμμου “Vini delle Sabbie”. Αυτή είναι μια περιοχή που παράγει ένα μοναδικό κρασί, μια περιοχή της Αδριατικής ακτής μεταξύ των εκβολών των ποταμών Πάδου και Ρουβικώνα, που αποτελείται από αμμόλοφους παράλληλους προς την ακτή, από δάση, υφάλμυρα και αλμυρά έλη, η οποία περιλαμβάνει επίσης το Νομαρχιακό Πάρκο του Δέλτα του Πάδου. Εδώ βρίσκεται η κύρια ποικιλία σταφυλιού, που καλλιεργείται από τον 11ο αιώνα, χάρη στην άρδευση που γίνεται από τους μοναχούς της Πομπόζα και Φορτάνα, επίσης γνωστή ως Χρυσά Σταφύλια - Uva d' Oro (το Cote d'Or, στη Βουργουνδία, όπου λέγεται πως έφερε η Ρενέ της Γαλλίας στον Δούκα ντ’Έστε, ως μέρος της προίκας της). Ανεξάρτητα από το όνομα, σήμερα υπάρχουν χαμηλου ύψους αμπέλια μεγάλης χρονολογίας. Πράγματι, χάρη στα αμμώδη εδάφη η ποικιλία ήταν σε θέση να αντισταθεί στην φυλλοξήρα (αρχές 20ου αιώνα), και ως εκ τούτου - αποτελεί τη μοναδική περίπτωση στην Ιταλία - ποικιλίας με τις αρχικές της ρίζες. Ωστόσο, η ισχυρή ταυτότητα αυτών των αμπελώνων, προέρχεται από τις ακραίες συνθήκες του οικοτόπού τους: ένα υγρό περιβάλλον, με αδιαπέραστες ομίχλες, όπου ο αέρας και τα αλμυρά και αμμώδη εδάφη είναι εξαιρετικά άγονα.

  Η θάλασσα και η απουσία γλυκού νερού (πολλές ρίζες φθάνουν σε αλμυρό νερό), είναι από τα στοιχεία που προσδίδουν μοναδικά χαρακτηριστικά σε αυτούς του οίνους. Οι οινοπαραγωγοί της περιοχής γράφουν την ιστορία αυτής της αμπελουργίας, και μετά από χρόνια μελέτης, έρευνας και επιλογής, το 1991 πήραν έλαβαν την ένδειξη ΠΟΠ Eliceo del Bosco, υπό την οποία προσφέρονται τώρα τέσσερα κρασιά Fortana, Merlot, Sauvignon Blanc και Bosco (με βάση το Trebbiano, Sauvignon Blanc και Malvasia di Candia). Όλα έχουν περιορισμένη περιεκτικότητα σε αλκοόλη, και χαρακτηρίζονται από γευστικές εμφάσεις στον ουρανίσκο. Λέγεται, μάλιστα, ότι όσοι γεύονται τους Οίνους της Άμμου μπορούν να δοκιμάσουν τη θάλασσα!

  Italian Wines


  Pamid
  Pamid

  Pamid

  είναι μία από τις παλαιότερες ποικιλίες η οποία αναπτύσσεται στη Θρακική πεδιάδα στη Βουλγαρία (ΠΓΕ). Το κρασί έχει ένα απαλό κόκκινο χρώμα. Το άρωμα του είναι φρέσκο, φρουτώδες με κομψό σώμα και απαλό φινίρισμα. Τα κρασιά Pamid συνήθως καταναλώνονται νέα, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε φαινολικές ουσίες, η γεύση τους αναπτύσσεται καλά μετά από την επαφή του με ξύλο δρυός. Μπορείτε να απολαύσετε το Pamid στα κελάρια της περιοχής του Pazardzhik, Plovdiv και Pamidovo.

  Bulgarian Wines

  The broad-leaved Melnik
  The broad-leaved Melnik

  The broad-leaved Melnik

  είναι πλατύφυλλη και αποτελεί μια τοπική ερυθρή ποικιλία, που φύεται μόνο στην περιοχή του Melnik, Petrich και Sandanski. Το χρώμα του κρασιού είναι μεσαίου βάθους. Τα κρασιά της ποικιλίας αυτής είναι εξαιρετικά, με τόνους ώριμου κερασιού και άρωμα από βότανα, ενώ με μετά την παλαίωση σε ξύλο δρυός αποκτά τόνους καπνού και νότες κατερασμένου δέρματος. Η γεύση από το νέο κρασί είναι φρέσκια, με έντονες τανίνες. Με τη παλαίωση, η γεύση μαλακώνει αλλά παραμένει ζεστή στο τέλος.

  Bulgarian Wines

  Dimyat (ΠΓΕ Βάρνας)
  Dimyat (ΠΓΕ Βάρνας)

  Dimyat (ΠΓΕ Βάρνας)

  είναι μια τυπική βουλγαρική λευκή ποικιλία, η οποία χρησιμοποιείται για ξηρά λευκά κρασιά και αρωματικά κονιάκ. Αναπτύσσει ένα φρουτώδες άρωμα με νότες από ώριμο ροδάκινο. Η γεύση του είναι λεπτή, με ευχάριστη φρεσκάδα. Αναπτύσσεται καλύτερα στην περιοχή της Βάρνας, αλλά καλλιεργείται επίσης και σε άλλα μέρη της χώρας.

  Bulgarian Wines

  Mavrud (ΠΓΕ Πεδιάδες Θρακίας)
  Mavrud (ΠΓΕ Πεδιάδες Θρακίας)

  Mavrud (ΠΓΕ Πεδιάδες Θρακίας)

  iείναι μια παλιά τοπική ποικιλία, που καλλιεργείται στην περιοχή Asenovgrad, Pazardzhik, Plovdiv καθώς και στην οροσειρά της Ροδόπης. Το κρασί που παράγεται από αυτή την ποικιλία, έχει ένα έντονο ρουμπινί χρώμα με εξαιρετική γεύση και έντονη πυκνότητα. Η γεύση του είναι χυμώδης, με κυριαρχία από ώριμα μούρα και μπαχαρικά.

  Bulgarian Wines

  Gamza (ΠΓΕ Πεδιάδες Δούναβη)
  Gamza (ΠΓΕ Πεδιάδες Δούναβη)

  Gamza (ΠΓΕ Πεδιάδες Δούναβη)

  είναι μια ποικιλία ντόπιου ερυθρού κρασιού, η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη στη βορειοδυτική Βουλγαρία. Η ποικιλία αυτή ωριμάζει αργά, παράγοντας γλυκούς ερυθρούς οίνους και επιτραπέζιους οίνους με διάφανο φωτεινό χρώμα και φρουτώδες άρωμα που κυριαρχεί το βατόμουρο. Η γεύση του είναι φρέσκια με ελαφριά δομή. Τα κρασιά Gamza συνήθως καταναλώνονται μετά την πρώτη ανάπτυξή τους. Την καλύτερη ποιότητα κρασιού Gamza μπορεί κανείς να δοκιμάσει στο βόρειο τμήμα της Βουλγαρίας, στα κελάρια της πόλης Vidin και Pleven.

  Bulgarian Wines

  Red Muscat (ΠΓΕ Πεδιάδες Δούναβη)
  Red Muscat (ΠΓΕ Πεδιάδες Δούναβη)

  Red Muscat (ΠΓΕ Πεδιάδες Δούναβη)

  είναι μια παλιά βουλγαρική ποικιλία, ευρέως διαδεδομένη στην περιοχή των νότιων Βαλκανίων. Ο οίνος αυτός διαθέτει ενδιαφέρον χρώμα σε αποχρώσεις του ροζ. Το άρωμα του έχει νότες βοτάνων με κυδώνι και μέλι.

  Bulgarian Wines

  Rubin (ΠΓΕ πεδιάδες Θρακίας)
  Rubin (ΠΓΕ πεδιάδες Θρακίας)

  Rubin (ΠΓΕ πεδιάδες Θρακίας)

  είναι μια τοπική ποικιλία που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό δύο ποικιλιών - Nebbiolo και Syrah. Αυτά τα κρασιά έχουν βαθύ χρώμα και η γεύση τους είναι έντονη, με ένα απαλό φινίρισμα. Η μυρωδιά τους είναι έντονη και φρουτώδης με κυρίαρχο το ώριμο βατόμουρο, ενώ στην επαφή του με δρύινα βαρέλια αναπτύσσει λεπτές αποχρώσεις μαρμελάδας.

  Bulgarian Wines

Share Your Experience

"

Email:
Name:
Message:
"

S

h

a

r

e

 

y

o

u

r

 

e

x

p

e

r

i

e

n

c

e

“Νότια Ευρώπη / Μεσογειακοί οίνοι” Εταίροι | Οινοπαραγωγοί

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ VAENI ΝΑΟΥΣΑ

Ο Συνεταιρισμός ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ ιδρύθηκε το 1983 από 330 αμπελουργούς και οινοπαραγωγούς της περιοχής VQPRD (Οίνος Ποιότητας Παραγόμενος σε Καθορισμένη Περιοχή) της Νάουσας, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τα προϊόντα τους. Το 1984, δημιούργησαν ένα πλήρως εξοπλισμένο οινοποιείο με συνολική δυναμική 8.000.000 φιαλών, με χώρους παραγωγής, εργαστήριο χημικών αναλύσεων και κελάρι. Ο Συνεταιρισμός ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ είναι μια μονάδα παραγωγών κρασιού από τις πλέον προοδευτικές στην Ελλάδα. Είναι ένας παραγωγός γίγαντας που αντιπροσωπεύει το 50% της τοπικής παραγωγής οίνου, η οποία προέρχεται από μια περιοχή που είναι γνωστή για τους υπέροχους ερυθρούς οίνους. Τα μέλη - έμπειροι αμπελουργοί - οδηγούνται από τη βαθιά αγάπη τους για οίνους υψηλής ποιότητας. Αυτός ο θεμελιώδης ανθρώπινος παράγοντας, σε συνδυασμό με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, εγγυάται υψηλή ποιότητα κρασιών, η οποία προέρχεται κυρίως από το Ξινόμαυρο, μια ντόπια ποικιλία που κυριαρχεί στη βόρεια Ελλάδα.


 

MEDITERRA

Στο Κουνάβι, ένα χωριό που βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής Προστατευόμενης Ονομασίας των Πεζών στην Κρήτη, το οινοποιείο Mediterra παράγει οίνους από σταφύλια του νησιού από το 1973, με βάση τις γνώσεις και το πάθος του. Το οινοποιείο Mediterra φέρνει τις ιδιαιτερότητες των διεθνών ποικιλιών σταφυλιών στο προσκήνιο και εκμεταλλεύεται το δυνητική αμπελουργία της Κρήτης. Η επιλογή της αμπελουργικής περιοχής, η θετική ενέργεια, η υγιής διάθεση, το πάθος και η βαθιά σοφία περιλαμβάνουν τις ιδανικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία κρασιών που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες.


 

ΑΛΕΞΑΚΗΣ – VINOBON

Η Vinobon Α.Ε. είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που συνδυάζει την εμπειρία και τη σοφία του Στυλιανού Αλεξάκη, ο οποίος μετέχει στον κόσμο του κρασιού εδώ και 40 χρόνια με τον ενθουσιασμό που συνοδεύεται από τη γνώση και τις νέες τεχνικές που τα δύο παιδιά του, ο Απόστολος και ο Λάζαρος, φέρνουν σπουδάζοντας στο εξωτερικό. Το οινοποιείο διαθέτει σύγχρονους και αξιόπιστούς εξοπλισμούς και εφαρμόζει σύγχρονη τεχνολογία σε κάθε στάδιο παραγωγής και διαδικασίας οινοποίησης ενώ πληροί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές.


 

ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ Α.Ε.

Το οινοποιείο Σκούρα ιδρύθηκε το 1986 στην Πυργέλλα Άργους από τον Γιώργο Σκούρα, οινοποιό ο οποίος εκπαιδεύτηκε στην Ντιζόν της Γαλλίας. Το 1988 ο Σκούρας πρότεινε μια πρωτοποριακή ετικέτα αυτή του Μέγα Οίνου. Πρωτοπόρος, επειδή ήταν ο πρώτος παραγωγός οίνου που ανάμειξε το Αγιωργίτικο, ένα ελληνικό σταφύλι, με την ποικιλία Cabernet Sauvignon με λαμπρά αποτελέσματα. Το 1996, μια μικρή κάβα χτίστηκε στο Γυμνό, ένα από τα χωριά στην περιοχή Προέλευσης του ονόματος, τη Νεμέα, ενώ το 2004 το οινοποιείο άρχισε λειτουργεί στις υπέροχες υποδομές στο Μαλανδρένι.


 

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ Α.Ε.

Το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, στη Δυτική Μακεδονία, στην περιοχή του Αμυνταίου Φλώρινας. O Μάκης Μαυρίδης, ένας εξειδικευμένος οινοποιός, και δημιουργός πολλών διάσημων και επιτυχημένων ελληνικών κρασιών, και ο οινολόγος Άγγελος Ιατρίδης, έχουν συνδυάσει το πάθος και την αγάπη τους για το αμπέλι και το κρασί στη αμπελουργική περιοχή του Αμυνταίου. Η αποστολή του ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΑΛΦΑ είναι η αξιοποίηση των ιδιωτικών αμπελώνων έκτασης 67 εκταρίων, με τα υψηλότερα πρότυπα διαχείρισης. Το οικοσύστημα της περιοχής του Αμυνταίου έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης αμπελουργικής περιοχής και η ομάδα του ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΑΛΦΑ συστηματοποιεί το όνομα προέλευσης με απόλυτο σεβασμό στην ποιότητα των δεδομένων οινοποίησης. Ο εξοπλισμός του οινοποιείου ικανοποιεί τη φιλοσοφία των αμπελουργών: με απόλυτο σεβασμό για το οικοσύστημα, τον αμπελουργό και τον λάτρη του κρασιού.


 

ENOTECA REGIONALE EMILIA ROMAGNA

Η Enoteca Regionale Emilia Romagna είναι ένας συνεταιρισμός αφιερωμένος στην προώθηση και την εξέλιξη του οινολογικού πλούτου του νομού. Η σύνθεσή του αποτελείται από 253 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων οινοποιείων, παραγωγών Παραδοσιακού Ξιδιού Μπαλσάμικο, κοινοπραξίες, άλλους συνεταιρισμούς, κάβες, δημόσια γραφεία, ενώσεις σομελιέ και ούτω καθεξής. Ιδρύθηκε το 1970, ενώ το 1978 αναγνωρίστηκε από την νομαρχία της Emilia Romagna, η οποία και ψήφισε ένα νόμο που ορίζει την οργάνωση ως «το πιο κατάλληλο μέσο για την προώθηση των κρασιών της περιοχής στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό». Από τότε επιλέγει και παρουσιάζει τα κρασιά της περιοχής στο ιστορικό κελάρι του Κάστρο Sforza di Dozza. Οι επισκέπτες εκεί βρίσκουν περισσότερα από 1.000 κρασιά που αντιπροσωπεύουν ολόκληρη την Ονομασία Προέλευσης και τις περιοχές παραγωγής κρασιού, οι λάτρεις του κρασιού θα βρούνε κρασιά που είναι απολύτως σε θέση να ικανοποιήσουν κάθε περιέργεια. Η επιλογή της περιοχής Dozza ως έδρα της Enoteca Regionale δεν ήταν τυχαία. Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των νομών Εμίλια και Ρομάνια - από τον 11ο αιώνα, η χώρα είχε ένα φρούριο από το οποίο η Μπολόνια ήλεγχε τη γύρω περιοχή - το χωριό Dozza είναι επίσης στενά συνδεδεμένο με το κρασί, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τοπίου και την παράδοσης αυτής της η περιοχή. Η κύρια ποικιλία της περιοχής είναι η Albana, την οποία εξήρε το 37 π.Χ. ο Μάρκος Τερέντιος Βάρρων στο έργο του "De Rustica". Οι σειρές των αμπελώνων κοσμούν την επαρχία γύρω από ιστορικό χωριό Dozza και το νέκταρ τους βρίσκεται σε κάθε σπίτι, σε κάθε εστιατόριο, αλλά κυρίως στα κελάρια του Κάστρο Sforza, που φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση της “Enoteca Regionale Emilia Romagna” από το 1970.


 

VINE & WINE CHAMBER TRAKIA

Το Επιμελητήριο κρασιού “Trakia” είναι μια πολύ δραστήρια δομή που συνεργάζεται άμεσα με τα μέλη του επιμελητηρίου και με άλλους τοπικούς και διεθνείς εταίρους για τη συνεχή ανάπτυξη της βιομηχανίας κρασιού στη Βουλγαρία. Οι πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνουν τοπικές προωθητικές ενέργειες, όπως τον οινικό τουρισμό, ειδικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ κρασιού, καθώς και δραστηριότητες προώθησης σε όλες τις πτυχές της βιομηχανίας οίνου στην Ευρώπη και σε άλλες κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Το RVWC Trakia είναι ένα επαγγελματικό επιμελητήριο που καλύπτει όλους τους τομείς των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών και των εμπόρων σταφυλιών στην αμπελουργική περιοχή της Δυτικής Θρακίας στην Κοιλάδα των Ρόδων. Η εδαφική δικαιοδοσία του RVWC Trakia περιλαμβάνει τις επαρχίες του Pazardzhik, Plovdiv, Stara Zagora και Smolyan. Υπάρχουν πάνω από 5.000 παραγωγοί σταφυλιών για οινοποίηση και πάνω από 50 οινοπαραγωγοί στην επικράτεια της RVWC Trakia. Το επιμελητήριο RVWC "Trakia" επικεντρώνεται στην άμεση προώθηση ποιοτικών οίνων που παράγονται από τα μέλη του μέσω της συνεργασίας με τον Βουλγαρικό συνεταιρισμό παραγωγών οίνου υψηλής ποιότητας "Trakia", ως συνεργάτης στην προώθηση και τις πωλήσεις.

“Νότια Ευρώπη / Μεσογειακοί οίνοι” Δράσεις Ευαισθητοποίησης

PUBLICATIONS | Magazines & Websites

 

Gambero Rosso Maggio 2014 Publiredazionale_Sette_Agosto2014 QN-22-marzo 2014 Ristorazione Catering settembre ottobre 2014

 

PUBLICATIONS

20 pages Press Report | The Drink Business Magazine | England

“Νότια Ευρώπη / Μεσογειακοί οίνοι” Δημόσιες Σχέσεις

TRAMONTO DIVINO | December 27, 2015| Cervia (Ravenna) Magazzini del Sale

ALBANA DEI Contest on dry Albana wines | May 2, 2014 and May 4, 2014 | Dozza Rocca Sforzesca (Bologna) - Brisighella Piazza Carducci (Ravenna)

Althoff Hotel Stuttgart | Saturday 11 November 2014

IN CANTINA FRANKFURT | Saturday 01 March 2014

B.I.G WINES Master Class and Wine Tasting Event | Monday 03 February 2014 | Venue: EXCELSIOR HOTEL ERNST Trankgasse 1-5 / Domplatz, 50667, Cologne, Germany

Master Class and Dinner Event | Tuesday 04 February 2014 | Venue: PanAm Lounge at the Europa Centre, Berlin, Germany

IN CANTINA FRANKFURT | Med Wines Part1 | Μάιος 2013

IN CANTINA FRANKFURT | Med Wines Part2 | Σεπτέμβριος 2013

CIBO E VINO DOZZA | Σεπτέμβριος 2013

BIG WINETASTING IN CANTINA FRANKFURT | Νοέμβριος 2013

BIG WINES DOZZA | Νοέμβριος 2013

B.I.G WINES SEMINAR | 12-5-2014 | Munich

B.I.G WINES SEMINAR | 13-5-2014 | Hamburg

B.I.G WINES IN LONDON WINE FAIR | 3-6-2014 | London

“Νότια Ευρώπη / Μεσογειακοί οίνοι” Εκθέσεις

CIBUS 2014 | 05-08.05.2014 | Parma Exhibitions Center | Parma

LONDON WINE FAIR 2014 | OLYMPIA CENTER | 2-4/6/2014

VINITALY 2014 | 06.04. - 09.04.2014 | Veronafiere Expo Center / Verona

PROWEIN | 24-26 Μαρτίου 2013

 

VINITALY | 7-10 Απριλίου 2013

 

LONDON WINE FAIR | 20-22 Μαϊου 2013

 

ANUGA | 5-9 Οκτωβρίου 2013

 

PROWEIN 2014 | 23-25 March 2014

PROWEIN 2015 | 15-17/3/2015

 

UPCOMING EVENTS

“Νότια Ευρώπη / Μεσογειακοί οίνοι” B2B Training

ENOLOGICA 2015 Emilia Romagna Wine and Typical Product Exhibition “Journalists master classe” | 21/22/23 November 2015 | Bologna, Palazzo Re Enzo

ENOLOGICA 2015 Emilia Romagna Wine and Typical Product Exhibition “TEATRO DEI CUOCHI” | 21/22/23 November 2015 | Bologna, Palazzo Re Enzo

Master Class and Wine Tasting Event | Tuesday 3rd February 2015

 

Master Class during Prowein | 2015

ENOLOGICA 2014 Emilia Romagna Wine and Typical Product Exhibition | 22/23/24 November 2014 | Bologna, Palazzo Re Enzo

LWF MASTER CLASS | 2-6-2014

VERONA | B2B MEETING | 08-04-2013

VERONA | PRESS CONFERENCE | 09-04-2013

ANUGA | MASTER CLASS | 08-10-2013

ANUGA | PRESS CONFERENCE | 06-10-2013

Discoveries from Greece, Italy and Bulgaria Master Class | 28 January 2014, LONDON

Discoveries from Greece, Italy and Bulgaria Trade Tasting | 28 January 2014, LONDON

Discoveries from Greece, Italy and Bulgaria Consumer Tasting | 28 January 2014, LONDON

B2B Workshop | 28-1-2014 | London

 

youtube

 • Please use a REAL email address so that we can get back to you.